פיצוי על בסיס רכב חדש תמורת רכב ישן
רכשת מכונית חדשה, ושמרת עליה מכל משמר. אבל כנראה שלא מספיק: קשה מאד למנוע לחלוטין מקרים של "טוטאל לוס", או אפילו גניבה. החדשות הטובות הן שרכשת מבעוד מועד ביטוח רכב, ואפילו כזה הנחשב למקיף. באם יש בו סעיף המעניק פיצוי על בסיס רכב חדש תמורת ישן, ייתכן שהמסע שלך להשבת הנזק יהיה פשוט הרבה יותר.
משמעותו של הסעיף
סעיף פיצוי על בסיס רכב חדש תמורת רכב ישן מאפיין פוליסות ביטוח רכב מסוימות, בעיקר מהסוג המקיף. התכלית של הסעיף פשוטה: עבור מקרה שבו הרכב ניזוק עד לרמה של אובדן גמור ("טוטאל לוס") או אובדן גמור להלכה, יקבל המבוטח תגמולים נכבדים, לעיתים עד לגובה של מלוא מחיר רכישת רכב חדש, מאותו יצרן ושל אותו דגם. כספים אלה, מטבע הדברים, נועדו אך ורק למטרות הרכישה, להבדיל מפיצויים אחרים על הנזק.
סעיף זו כולל בתוכו מספר מצב מעניין במיוחד, בו לא ניתן, בעת מועד קבלת תגמול הביטוח, לרכוש בכלל את הדגם הספציפי בישראל, תהא הסיבה לכך אשר תהא. במקרה כזה, מדיניות חברת הביטוח שונה בכל אחד מהמקרים, אך מתבססת לרוב על הענקת סכום כסף המקביל למחיר המחירון של הרכב המבוטח, בתוספת פיצוי להשלמת הרכישה.
המקרה השני: גניבת הרכב
חשוב להדגיש שסעיף החדש תמורת ישן יכול בהחלט להיכנס לתמונה גם במצבים בהם הרכב נגנב, חלילה, או עבר מעשה זדון אחר. במצב הזה, המדיניות של חברות רבות היא לאשר את מימוש הסעיף רק כאשר מוכח כי בעת המקרה הביטוחי, מיגון הרכב היה ללא דופי. במילים אחרות: שכל אמצעי המיגון, הנדרשים בפוליסה או על פי הוראות היצרן, היו תקינים ומופעלים.
איך משיגים את הכיסוי?
בחלק הארי של המקרים, הכיסוי עבור חדש תמורת ישן ניתנן במסגרת ביטוח רכב מקיף, בין אם כחלק אינטרגלי מהפוליסה ובים אם כתוספת לו ("ריידר"), הכרוכה בתשלום. מיותר לציין שניתן לדרוש את הכיסוי רק כאשר מצוין זאת מפורשות בחוזה הביטוח.
בכל אופן, כשרוצים לממש את הסעיף, על המבוטח להגיש תביעת ביטוח עד לפרק זמן של שנה (או שנתיים, במקרים מסוימים) ממועד המקרה הביטוחי, או שההתיישנות תביא לכך שכל תביעה המוגשת תישלל לה. התביעה תצריך בדיקת נזק מצידו של שמאי מטעמה של חברת ביטוח רכב, ובהתאם לכך יינתן הפיצוי.